Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Egyesületről

1996. július 18-án a Kalocsai Városi Bajnokságban érdekelt fiatalok és a sportág iránt elkötelezettséget érzők megalakították a Kalocsai Kosárlabda Egyesületet, elnökének Szakál Tibort választották meg. Az egyesület azzal az alapszabályban is megfogalmazott céllal jött létre, hogy Kalocsán és környékén a sportág iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalokból egységes csapatot (csapatokat) szervezzen, és legalább egy felnőtt csapatot bajnokságba benevezzen. Ezen az alapvető célon túl igyekeztek megszervezni a sportág tömegbázisát és minden segítséget megszerezni, illetve megadni ahhoz, hogy a kosárlabda minél szélesebb körben tömegsportként is gyakorolható legyen.

Az első évben egyesületünk a Bács-Kiskun Megyei Bajnokságba nevezett csapattal kapcsolatos feladatokon kívül átvette a városi bajnokság szervezési feladatait, és újabb közönségsikert hozó rendezvényt szervezett.

A második év kiemelt programja volt, hogy minél több helyen és bárki számára elérhető legyen a kosárlabdázás alapvető eszköze a kosárlabda palánk. A Polgármesteri Hivatal és városunk vállalkozóinak széleskörű bevonásával, 10 darab palánkot állítottunk fel Kalocsa város különböző pontjain.

A harmadik év munkája inkább a megyei bajnokságban szereplő csapatunk eredményének javítására irányult, és mivel városunkban korábban nem voltak hagyományai a kosárlabdázásnak, így a nagy múlttal rendelkező Baja városából hoztunk segítséget. Hosszú István, aki sokszoros válogatottsággal a háta mögött és megfelelő szakmai felkészültségével a csapatunk mellé állt, meghozta számunkra a szemmel látható és az eredményekben is érzékelhető fejlődést. Hosszú István mellett a későbbiekben feltűnt Csányi Tamás is, aki edzőként és játékosként is nagy hasznára volt egyesületünknek. A következő években is több bajai fiatal kapott játéklehetőséget, számukra a gyakorlás, számunkra pedig a színvonal növelése és a tanulás volt a cél.

Külön meg kell említeni, hogy városunk adott helyszínt 1999-ben annak a különleges eseménynek, amely során az Amerikai Egyesült Államok egyetemi női válogatott csapata kéthetes európai túrájából három alkalommal Magyarországon lépett pályára a magyar női utánpótlás válogatottal szemben, ebből az egyik összecsapás Kalocsán zajlott.

A következő években több alkalommal is az NB II-be nevezett a csapat, de sajnos egyik alkalommal sem sikerült a felsőházi rájátszásba jutni. Ezekben az években viszont olyan együttesek ellen vehettük fel a harcot, akik komoly utánpótlás bázissal és nagy múltú egyesületek támogatásával működtek, miközben számunkra a napi megélhetés volt a feladat. Mindezek ellenére a csapat törzsgárdája továbbra is megmaradt, és lelkesen készült a soron következő feladatokra.

A Kalocsai Kosárlabda Egyesület történetének legjobb eredményét 2006-ban érte el, amikor a megyei bajnokságban a dobogó harmadik fokán végeztünk, amely az erőviszonyokat figyelembe véve, kiemelkedő teljesítményre utal. Sajnos anyagi és egyéb okok miatt a 2008/2009-es bajnokságba nem nevezett be csapatunk. Egy év kihagyás után kettőzött erővel és talán nagyobb lelkesedéssel a 2009/2010-es bajnoki szezonban már komoly játékerőt képviselve vállaltuk a kihívást.

Az elnökség tevékenysége révén elindultak az utánpótlás csapat edzései, melyek látogatottsága és a fiatalok lelkesedése a KKE hosszútávú fennmaradását is lehetővé tehetik. A 2011/2012-es szezontól a fiúk, a következő évtől pedig a lányok is nevezésre kerültek a Bács-Kiskun Megyei Bajnokság küzdelmeire. Lakatos Péter a "Dobd a kosárra!" program keretében az általános iskolákban foglalkozik a legkisebbekkel, Egyesületünk a TAO pályázat révén az ő tevékenységüket is segíteni kívánja, ezzel kiszélesítve a KKE utánpótlás bázisát.

Remélem a következő években egy olyan gárdát sikerül összekovácsolni, akik közös érdeket képviselve még magasabbra emelik a Kalocsai Kosárlabda Egyesület csillagát, és városunk minden egyes polgárát büszkeséggel tölt el az általunk elért eredmény.